2012. május 31., csütörtök

Mit visz a seregély...

Mit visz a seregély a fiókáinak?

Hernyót, bogarat, gilisztát a szakirodalom szerint a seregélyek kizárólag állati eredetű táplálékot visznek fiókáiknak. Biztos így lehet, bár...






Kedd este néhány jól sikerült kép között akadt néhány a magasban szálló seregélyt megörökítő is, amint a fiókáiknak élelmet szállítanak. Hát többször akadt gyümölcs a képen.

 Egy éhes fióka száját még a levegőben is nagyra tartja.


2012. május 29., kedd

Fészkek a ház körül. Újabb tengelic fészek



Úgy 8-10 nappal ezelőtt a birsalma fa mellett rendezgettem a kertet, amikor is egy felriadt madárra lettem figyelmes aki nem mesze tőlem kireppent az ágak közül. Ekkor még nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, de néhány óra elteltével újra megriadt. Mit is tehettem volna óvatosan körbe nézelődtem, mígnem egy építés alatt lévő tengelic fészekre leltem. A fészek nem volt magasabban mint 2 méter, ez szokatlan egy tengelictől, de nem ritkaság. Néhány nap alatt, miközben próbáltuk nem nagyon zavarni az építkezésben, el is készült remekművével. Szombat óta már kitartóan üldögél a fészken és remélve 8-10 nap múlva csivitelő fiókáknak örülhetünk majd.






Sikerült távolabbról néhány képet csenni róla nem volt könnyű a sűrű ágak között.

..és sikerült a hímről is egy fa tetejei képet készíteni, miközben a kert másik végében egy éhes nemrégiben kiröppent fiókára leltem.






2012. május 28., hétfő

Fészkek a ház körül

1.

Balkáni gerlék
 

Szerencsére népes madársereg  színesíti újra kertünket. Egyre több madár választja költő helyéül kertünket és házunkat. Május közepén egy tengelic fészek röppent ki és most május végére újabb fészkelések kezdődtek ágakon, párkányokon és odúban.

Balkáni gerle fészekből egyenesen kettő is található a kertben. Az egyik, a házunk végében található téglapárkányon már kikelt növendék gerlék, a másik a fűzfa sűrűjében kotló gerle.


A balkáni gerle hasonlóan más galambokhoz, mindig két tojást rak, melyet 3 hét költ.
Kikelés utána szülők begytejet termelve naponta kétszer eteti fiókáikat eltérően más madaraktól.



A szülőknek is fontos a friss víz és a folyamatos tollászkodás.

2012. május 26., szombat

Légivadászok 2.rész

Légivadászok 2.rész

Füsti fecske
 A fecske, kiről annyi vers és dal szól és oly közel érzi magához sok-sok ember. Nem véletlen, bár a molnár fecske is az ember közelében él, a füsti fecske számos tevékenységét figyelhetjük közelebbről. Míg a molnár fecske inkább a magasabb tartományokban vadászik, addig a füstik a földközelibb részeket kedvelik. A füstifecskék sokszor pihennek és csivitelnek a villany vezetékeken és a fészkek elhelyezkedése is (istállók) is közelebb van a megfigyelő személyhez.








2012. május 22., kedd

Légivadászok 1.

Légivadászok
 
Molnár fecske (Delichon urbicum)

Gondolom sokan vannak úgy, hogy első pillantásra az égen repkedő fecskéket nézvén nem is gondolják ők bizony két külön faj. (molnár és füsti)





Nem véletlen, hogy a  lég bemutatót nem a füsti fecskével kezdem. Füsti fecske ficsereg, füsti fecske lakik nálunk és még sorolhatnám villás farkú barátunkról szóló versek, mondókák sorát. Addig a szintén közelünkben fészkelő és légi bemutatót tartó molnár fecskéről alig esik szó.  Pedig..  Formája, színezete,  viselkedése igen kedves madárrá teszi. 

 Ha jobban szemügyre vesszük őket hamar szembetűnő a különbség. Színezetük, formájuk és legfőképp farkuk különbözteti meg őket. Mindkét faj alapszíne a fekete és a fehér. A Molnár fecske meg is elégedett e két szín adta lehetőseggel. Hasa, alsó fele fehér míg háta a farok tövi fehér folt kivételével fekete. Néha ahogy úszik a levegőbe színezete és formája egy csodás kardszárnyú delfinre emlékeztet, legalább is engem.






2012. május 19., szombat

Fióka etetés tengelic módra

 A hét egy szürke esős napjának délutánján, mikor kissé alább hagyott az eső, sikerült néhány csodás képet készíteni a fűzfa sűrűjében bujkáló tengelic fióka etetéséről. A szülők a fiókákat a fészek elhagyása után még egy jó hétig etetik, főleg a begyükbe szállítót magvakkal. A fiókák egymást túllicitálva próbálják magukra felhívni a figyelmet, így nekünk és sajnos néhány ragadozónak is felkeltik figyelmét.





2012. május 16., szerda

A fiókák kireppentek

Tengelic fiókák a rengetegben

Hihetetlen, de délután a három fióka(legalább is ennyit sikerült szemügyre vennünk) a fészektől néhány fányira próbálták felhívni magukra a figyelmet. Természetesen ez nem nekünk szól, ezek a hangjelzések a szülőknek szóló utalások a bendőt megtöltő élelemért. Minket ilyenkor legfeljebb szelíd óriásoknak nézhetnek, mivel szerencséjükre nem volt még rossz tapasztalatuk mely menekülésre késztetné őket. Bár még oly esetlenek, nagy menekülésre nem igazán kerülhetne sor. A fészektől úgy 6-8 méterre lévő diófa szinte a végtelent jelentheti még nekik...

...röpke két és nekivágnak újdonsült barátaikkal a távoli ismeretlennek.




2012. május 13., vasárnap

Tengelicet tolláról

Tengelic fiókáink kikeltek!

Bár őket még nem tudjuk szemügyre venni, mivel a bodzabokor az elmúlt 2 hétben igen csak kizöldült és bedúsult, ezzel is még jobban védelmezve kicsiny fészküket.



De tengelic mamánknak végre vége az egy helyben ücsörgésnek, eljött a  talán még keményebb etetési időszak. Azért végre sikerült egy kis tollászkodásra is időt szakítania, ami egy madár számára elengedhetetlen az életben maradáshoz.

Amint a fiókák előkerülnek és sikerül őket lencsevégre kapni, folytatjuk.

2012. május 1., kedd

Örvös galamb

Örvös galamb (Columba palumbus)

Sokáig gondolkodtam, kivel is kezdjem új blogomat. Kezdhettem volna a most érkezett fecskékkel vagy a fészek építéshez kezdett rozsdafarkúval, de úgy gondoltam. hogy a nemrég a kastélykertben lencsevégre kapott örvös galambbal kezdem bejegyzéseim sorát.    A cél, hogy a kerti madarak mellett egyre több a környezetünkben fellel- hető madarat bemutassak, mely természetesen idáig is célom volt.
     Hősünk a legnagyobb hazai galambfaj, mely akár a fél kilogrammot is elérheti.
Az örvös galamb nem állandó madarunk, telente melegebb tájakra költözik a többi költöző madárral együtt, majd tavasszal számos helyen várják őket vissza a parkokba, ligetekbe. Legjellegzetesebb ismertetője a nyakán két oldalt elhelyezkedő  egy-egy fehér folt, melyről nevét is kapta. A többi galamboz hasonlóan 2 tojást rak és ezt áprilistól a nyár végéig többször is megismétli. Galamb lévén a fiókát begytejjel eteti.